Tüzifa - Kandallófa

Tüzifa

MÉRTÉKEGYSÉGEINK

Az erdei köbméter az erdészeteknél használatos és 1x1x1,7 métert jelent, azaz 1 méteres hosszra vágott fából 1,7 méter magasra rakott sarang 1 méter hosszan. Ez az ami megfelel nagyjából 12-15q keményfának.

Mázsa (q) 100 kg . A tűzifa, általában nyers állapotban mért mértékegysége. Csak hiteles, nem befolyásolt mérleggel mérhető. Nagyobb tétel esetén hitelesített hídmérleggel mérjük és tanúsítjuk a kiszállítást de a helyszínen is mérhető.

A hagyományos köbméter (m3) ami 1x1x1m ömlesztett tűzifát jelent, ellenőrzése viszonylag egyszerű a kiszállítási űrméret lemérésével. (Pl: plató mérésével)

FAFAJTÁK

A fa fajtája alapvetően meghatározza a fűtőértékét, viszont a nedvességtartalom sokkal nagyobb mértékben befolyásolja(pl: frissen vágott fa :6,8MJ/kg ~40-60%-os nedvességtartalom). Arról sem feledkezzünk meg, hogy a fűtőérték 15%-os nedvességtartalomra van megadva, mindig kg-ra, és nem térfogatra vonatkozik.

Ezen fafajok teszik ki a hazai tűzifapiac túlnyomó részét, melyeket legtöbbször hazánkban, vagy a környező országok területén termelnek ki, az erdők

Cser: 16,8MJ/kg 804kg/m3 Lucfenyő:13,8MJ/kg 424kg/m3 Gyertyán:15,8MJ/kg 790kg/m3
Nyárfa: 13,4MJ/kg 460kg/m3 Bükk: 15,62MJ/kg 710kg/m3 Nyirfa: 14,2MJ/kg 680kg/m3
Tölgy: 15,1MJ/kg 714kg/m3 Égerfa: 14,1MJ/kg 520kg/m3 Akác: 14,9MJ/kg 742kg/m3

A fenti adatokból jól látható, hogy a két szélső érték között 2,4MJ értékkülönbség van. De ennél sokkal fontosabb a fa állapota. Nagyapám mondása cseng ilyenkor a fülemben:   Fiam, inkább sok száraz tavaly hasogatott fád legyen mint kemény, de vizes ….

Száradás, tárolás: feldolgozottság és tárolás függvénye, mindenképp fedett, de oldalról nyitott vagy hézagolt, jól szellőző tárolóban a végfelhasználás nagyságába kötésben összerakva tárolni. Lehetőség szerint ne a földön tárolja, hanem raklapon vagy egyéb olyan alkalmas tartóeszközre helyezze, min a levegő lentről is átjárja, és a talajról a csapadékkal illetve a nedvességgel nem érintkezik. Fatároló: Megrendelőink igényei szerint fatárólót is építünk több méretben és árfekvésben, de egyedi elképzeléseket megvalósítunk. Basic kivitelben 3m3 befogadó képességtől egészen 18m3-ig készítünk  fatárolókat. Erről bővebben képeket a galériában találhat.

Igyekszünk minden megrendelői igényt kielégíteni, ezért az  első osztályú légszáraz keményfa típusú tűzifától, a rönkfán keresztül,  egészen a vegyes maradék tűzifáig  a pénztárcának és felhasználási igénynek megfelelő fát szállítunk. Rendeléskor lehetősége van meghatározni a szállítási időpontját, számlázási címét, és a kiszerelést. Igyekszünk vevőink egyéb igényeit is megoldani: behordás, gyújtós szállítása, hétvégi szállítás, helyszíni hasítás géppel, tároló készítés stb…

Árak, méretek fajták szolgáltatások

Az alábbi fajtákat és méretezést illetve szolgáltatást ajánljuk:

Keményfa cser, akác, gyertyán, kőris, bükkfa, tölgyfa, éger, juhar, szil, gesztenye
Puhafa nyír, nyár, jegenye, fenyőfajok, éger, hárs, fűz
Kandallófa igény és készüléktípus szerint
Tűzifa I. osztályú keményfa, hasítva 18.500Ft/m3
Tűzifa II. osztályú kemény fajok vegyesen hasítva 16.900Ft/m3
Tűzifa III. osztályú kemény, puha fafajtákból vegyesen,, hasítva 14.500Ft/m3
Tűzifa IV. osztályú puha fajták s fenyő vegyesen 11.800Ft/m3
Gyújtós készítés fenyőből és más puha fajtákból - 6m3 feletti rendelés esetén ingyenes
Rönkben 1m +/- 10cm (erdei köbméter 1x1x1.7m)
Kuglizva rönkfa igény szerinti vágása, de általánosan 30-45cm közti hosszúságban(m³)
Hasítva kuglik gépi felező illetve negyedelő hasítása (m³)
Házhoz szállítás teherautóval, mennyiség és távolság függvényében, 3m³ felett költségtérítéses díj, 6m³ -től Budapest és 30km körzetében ingyenes,
Lerakodás ingyenes
Behordás, felrakás mennyiség és távolság függvényében egyedi megállapodás
Tűzifatároló építés BASIC 3m3 illetve, STANDARD 6m3 kiszerelésben, de egyéni elképzeléseket is megvalósítunk (fotók)
Hasítás mobil berendezéssel, helyszíni hasítást vállalunk

Minden fa, függetlenül attól, hogy milyen faj, körülbelül azonos energiatartalmúak kilogramonként.  A különböző fajoknak csak a sűrűségük eltérő.  Amikor nincs elég kemény fája, ne aggódjon, mert számos területen például a hideg égövben sincs elég kemény fa. Nem probléma, szükség vagy hiány esetén használja csak a rendelkezésre álló nyír, nyár vagy bármely más könnyen elérhető fajtákat .  Végső soron, sokkal fontosabb, hogy a fa megfelelő méretre legyen felvágva, hasítva és jól kiszárítva, mint az, hogy a legkeményebb fafajból álló legyen.

Termékek

Tevékenységek

favagas-banner

tüzifa értékesítés, kandallófa kereskedés, tűzifa vásárlás, akác tüzifa, bükk tüzifa, tölgy tüzifa, gyertyán tüzifa, nyárfa tüzifa, éger tüzifa, rönk tüzifa, tüzifa eladás, eladó tüzifa, fatüzelés előnye, tüzifa árak, fakivágás, fakitermelés, gallyazás, metszés, fakitermelés, favágás, fametszés, magassági gallyazás, fák metszése tavasszal, fafűtés, fatüzelés

Kapcsolat

You are here